فهرست مطالب

دیدگاه های حقوق قضایی - پیاپی 103 (پاییز 1402)

نشریه دیدگاه های حقوق قضایی
پیاپی 103 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه ابراهیمی، علیرضا آرش پور*، سید محمدصادق احمدی صفحات 1-26

    اصل پیشگیری به عنوان قاعده طلایی در حقوق محیط زیست مطرح و رعایت آن به لحاظ جنبه های اکولوژیکی و اقتصادی منافع زیادی به همراه دارد، چراکه بروز صدمات زیست محیطی در موارد متعددی جبران ناپذیر بوده و در صورت جبران پذیری مستلزم صرف زمان طولانی و هزینه های اقتصادی فراوانی است. بر این اساس، نگارندگان با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، درپی یافتن پاسخ به این پرسش هستند که اساسا اصل پیشگیری دارای چه جایگاهی در مقررات زیست محیطی ایران بوده است و آیا با توجه به مقررات کنونی محیط زیست در ایران می توان از قوانین موجود در راستای اعمال اصل پیشگیری بهره جست؟ به نظر می رسد اعمال و اجرای اصل پیشگیری از طریق برقراری پاره ای از ممنوعیت ها و محدودیت ها و برقراری الزاماتی همچون رعایت استانداردهای زیست محیطی، ارزیابی آثار زیست محیطی، دریافت مجوزها و همچنین پیش بینی تعرفه ها، سازوکارهای حقوقی مناسبی است که در قوانین داخلی کشورها ازجمله ایران در جهت پیشگیری از آسیب های زیست محیطی درنظر گرفته شده است. علاوه بر این مقنن نیز در وضع قوانین زیست محیطی می بایست به منافع حاصله از این اصل در جهت اجرای مناسب آن به اصول دیگر زیست محیطی ازقبیل: اصل احتیاط، رویه ارزیابی آثار زیست محیطی و همچنین اصل پرداخت آلوده ساز توجه بیشتری را معطوف دارد تا تضمین مناسبی برای اجرا شدن اصل پیشگیری را فراهم سازد. لذا با تعمق در قوانین زیست محیطی ایران می توان سازوکارهایی یافت که به طورمستقیم و غیرمستقیم مبین پیدایش و شکل گیری اصل پیشگیری در مقررات زیست محیطی ایران است.

    کلیدواژگان: اصل پیشگیری، اصل احتیاطی، اصل ارزیابی آثار زیست محیطی، حقوق محیط زیست ایران، خسارت های زیست محیطی
  • عباس اشیاع، علی حاجی خانی*، سید علیرضا حسینی صفحات 27-46

    ازجمله‏ مشکلات وقف نامه ها که در تنظیم متون آن ها دقت لازم و کافی انجام نشده، تناقض در بیان واقف مبنی بر وقفیت ملک موقوفه با فروش اصل آن است. در نمونه مورد بررسی در این جستار، واقف در ابتدای وقف نامه، ضمن اقدام به وقوف چند پلاک از مایملک خود، در ادامه آن نیت می کند اصل برخی از رقبات موجود در پلاک وقفی به فروش برسد و درنهایت با درآمد حاصل از آن، بیمارستانی در ملک موقوفه احداث شود. در این میان، از یک سو بر اساس قوانین و شرع، امکان فروش رقبات موقوفه وجود ندارد و از سوی دیگر، چنانچه اراده این باشد که به نیت واقف عمل شود، می بایست قوانین را درنظر نگرفت و اصل رقبات موقوفه برای عمل به نیت واقف به فروش برسد. جستار حاضر در صدد بوده است با روش توصیفی تحلیلی، تعارض حاصل از مسئله مذکور را از منظر حقوقی و فقهی مورد تطبیق و واکاوی قرار دهد و راهکارهای لازم برای برون رفت از این تعارض را ارائه دهد. ازجمله نتایج پژوهش این است که از موقوفات دیگر واقف و یا سایرین در این موقوفه سرمایه‏گذاری شود و به نوعی با ایجاد سرمایه از موقوفه‏ای در موقوفه دیگر و از طریق مشارکت آن ها با هم در حل موضوع اقدام شود. همچنین استفتا از مراجع عظام تقلید و بهره گیری از نظریه وقف مالکیت، ازجمله موارد برون رفت از مشکل مذکور است.

    کلیدواژگان: وقف نامه، آسیب های فقهی و حقوقی، فروش موقوفه، نیت واقف، رقبات
  • احسان الیاسی زواره، مسعود حیدری، محمود اشرافی مهابادی* صفحات 37-76
    تحولات نظام کیفری ایران در قبال سلب آزادی محکومان مالی ناشی از معطوف بودن نظام تقنینی کشور به تاسیسات حصری فقهی نظیر اعسار و ملائت بوده است؛ لیکن این تحولات در نظام ‏کیفری انگلستان در افزایش محدوده دخالت کیفر حبس و توسعه سازوکار زندان‏ در انگلستان قرن هجده ریشه دارد. مطالعه تطبیقی در حوزه سلب آزادی ناشی از محکومیت های مالی در دو نظام کیفری متفاوت مانند ایران و انگلستان، نقاط ضعف و قوت و نیز رویکردها، پیشرفت‏ها و انعطاف نظام عدالت کیفری در هر کشور را در موضوعی واحد مشخص می سازد. از این رهگذر، ضمن واکاوی سیر تحول و تطور مقررات منتج به سلب‏ آزادی محکومان مالی در ایران و انگلستان می توان به این مهم نائل شد که در تحولات جهانی حقوق در سال‏های اخیر، چه تاسیساتی به عنوان جایگزین‏های سالب آزادی برای محکومان مالی در سیاست کیفری ایران و انگلستان تعریف شده اند. به نظر می‏رسد در باب پرداخت دین به مدعی خصوصی (و نه پرداخت جزای نقدی)، سیاست کیفری ایران ابزار مستقلی در اختیار ندارد و ناگزیر باید به عمومات قواعد اعسار رجوع کرد. اما در حقوق انگلستان پس از قرن نوزدهم میلادی، سازوکاری به رسمیت شناخته شد که در آن مدیون در دوران سلب آزادی، به فعالیت چند ماهه، خارج از زندان و در راستای خدمت رسانی به دائن و پرداخت دین مشغول می‏شود.
    کلیدواژگان: سلب آزادی، حبس احتیاطی، محکومیت مالی، بدهی
  • محمود پوپل، عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی*، سید حسین حسینی، سید مهدی سیدزاده صفحات 77-104

    پیشگیری از جرائم، نخستین گام جهت تحقق عدالت کیفری است. مبارزه با جرائم از دو طریق پیشگیری وضعی و اجتماعی ممکن خواهد بود که اغلب پیشگیری وضعی به دلیل سرعت در نتیجه حاصله، بیشتر مورد اقبال قرار می‏گیرد. پیشگیری وضعی عبارت از تدابیری است که با ایجاد تغییر نظام مند و دائمی در محیط، باعث کاهش فرصت‏ها و افزایش خطرات جرم می‏شود. امروزه مهم‏ترین‏ پرونده‏های اقتصادی کیفری در افغانستان مربوط به جرائمی بوده که از طریق بانک‏ها رخ داده است. همین امر ضرورت پیشگیری وضعی از جرائم بانکی را دوچندان ساخته است. بنابراین با اعمال روش‏های پیشگیری وضعی از جرم، می‏توان تا حد زیادی از جرائم بانکی در افغانستان پیشگیری کرد. پژوهش حاضر در تلاش است تا با توجه به روش‏های چهارگانه کلارک، پیشگیری از جرائم بانکی را تبیین کند و از این طریق، راهکارهایی را برای کاهش فرصت‏ها و افزایش خطرات ارتکاب جرائم بانکی ارائه دهد. در روش اول (افزایش تلاش و زحمت برای ارتکاب جرم)، می‏توان از طریق سخت کردن آماج جرائم ازقبیل شفاف‏ سازی و ایجاد سامانه‏ های ملی بانکی و کنترل تسهیل کننده‏های جرائم ازقبیل جابه جایی دوره کارمندان بانکی و تقویت بانکداری الکترونیک از جرائم بانکی پیشگیری کرد. در روش دوم (افزایش خطرات جرم)، می‏توان از طریق ایجاد سیستم نظارتی جامع، نظارت و شناسایی کارمندان بانک و تعیین مدیر علیه مبارزه با جرائم بانکی باعث پیشگیریاز جرائم بانکی شد. در روش سوم (کاهش منافع و عواید حاصله از جرم)، می‏توان از طریق کاهش جذابیت جرم و محروم کردن از منافع و در روش چهارم (حذف معاذیر) از طریق وضع قوانین، آگاهی و تسهیل اجرای قوانین از جرائم بانکی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، جرائم بانکی، پول شویی، اختلاس، مدیران بانکی، بانکداری الکترونیک، نظام ‏بانکی افغانستان
  • سجاد امیر بنده ء، حسن ره پیک* صفحات 105-126
    فروش خودیاری به عنوان ضمانت اجرای نقض قرارداد بدون مراجعه به دادگاه صورت می گیرد. چنین نهادی مبتنی بر کارکردگرایی حقوقی و رویکرد روان شناسانه نسبت به حقوق قراردادها شکل گرفته است تا با کاهش هزینه و زمان جبران خسارت متضرر و نظارت مبتنی بر مبادله، ضمانت اجرای موثری اعمال شود. در صورت پذیرش نهاد خودیاری می توان آن را در زمره اختیارات و نه تکالیف اقدام کننده دانست، مگر در مواردی که صریحا قانون گذار پیش بینی کرده باشد. مقاله حاضر تلاشی است با هدف رفع ابهام از ماهیت فروش خودیاری، بررسی قلمرو و کارکردهای استفاده از آن در روابط قراردادی و درنهایت تعیین جایگاه این نهاد در نظام حقوقی ایران. نتیجه به دست آمده این است که با توجه به مقررات موجود و مبنای فروش خودیاری و با رد نظری که قائل به اعمال نهاد خودیاری در همه موارد است، این نهاد تنها در اموال منقول و موارد مصرحه و مواردی که توافق شده است امکان اعمال دارد. در حقوق ایران نزدیک ترین نهاد به فروش خودیاری، نظریه نمایندگی است. ازجمله مهم ترین کارکردهای نهاد خودیاری تقلیل خسارت و مزایای اقتصادی آن است. حاصل مطالعات و پژوهش ها در نظام حقوقی ایران این نتیجه را نشان داده است که با توجه به وجود فواید مزبور و پذیرش این نهاد در برخی مقررات قانونی و رویه قضائی، قانونگذار بایستی در راستای تعیین قلمرو و جایگاه آن قواعدی وضع کنند.
    کلیدواژگان: نقض قرارداد، جبران خسارت، فروش خودیاری، تقاص، وثیقه
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، حمزه نظرپور، نادیا نظرپور صمصامی صفحات 127-150

    رسیدگی به دعوا و مراحل آن مهم‏ترین و حساس‏ترین کار نهاد قضائی است که درنهایت با صدور قرار یا حکم توسط محاکم به انجام می‏رسد. دادگستری بابت صدور قرار و حکم صادرشده از محاکم از همان ابتدای طرح دعوا به دریافت هزینه اقدام می‏کند که به «هزینه دادرسی» مشهور است و در تمام آیین‏های دادرسی و مراحل گوناگون آن نسبت به آن ها اهتمام ویژه با قرار دادن ضمانت‏های اجرای قوی شده است. همان‏گونه که از این عنوان پیداست، دادگاه برای صدور رای نیازمند دریافت این هزینه است. به عبارت فنی تا وقتی این هزینه توسط خواهان دعوا پرداخت نشود، پرونده وارد فرایند دادرسی نمی‏شود. در حقوق اسلامی درباره مشروعیت اخذ هزینه دادرسی اختلاف نظر وجود دارد و گروهی به ‏طور مطلق آن را جایز دانستند و برخی مطلقا آن را جایز ندانستند و دسته‏ای با طرح تفصیل در مسئله به طرح احکام جداگانه پرداختند. در این نوشتار که به شیوه توصیفی تحلیلی سامان یافته، ضمن بررسی دقیق ادله همه دیدگاه‏ های پیرامون این موضوع، با دست‏یابی به روایت صحیح منقول از «عمار بن مروان»، عدم مشروعیت هزینه دادرسی بر بنیاد آن به اثبات رسید.

    کلیدواژگان: هزینه دادرسی، صحیحه عمار بن مروان، اجرت بر قضاوت، آیین دادرسی مدنی، آیین دادرسی کیفری
  • نریمان فاخری* صفحات 151-174
    براساس معیارهای نظام دادرسی تفتیشی، که سری، کتبی و غیرترافعی بودن تحقیقات مقدماتی است، دادسرا وظیفه جمع آوری دلایل جرم و تکمیل پرونده و دفاع از منافع جامعه را به عهده دارد. علاوه بر این، دادسرا به عنوان یک طرف دعوی عمومی، در رابطه با رعایت حقوق اساسی و حقوق شهروندی شاکی و متهم و احیانا شهود و مطلعان نیز وظایفی دارد. ضرورت رعایت حقوق اساسی و شهروندی متهمان، تعیین ضمانت اجرای لازم برای جلوگیری از نقض آن ها را ایجاب می کند. در پیشینه تحقیقات مربوط به حقوق دفاعی متهم، این امر مورد توجه و بررسی قرار نگرفته است. مسئله اصلی این است که برای رعایت حقوق اساسی و شهروندی متهم، در قوانین اساسی و عادی با توجه به موازین حقوق بشری چه تضمیناتی پیش بینی شده است؟ این مسئله با روش نظری، توصیفی و تحلیل حقوقی، در این مقاله بررسی، و چهار نوع ضمانت اجرا برای آن شناسایی شده است. تضمیناتی که در نظام دادرسی ایران برای حفظ و رعایت حقوق اساسی و شهروندی متهم توسط مقامات قضائی و اداری و ضابطان دادگستری پیش بینی شده است عبارت اند از: بی اعتباری تصمیمات و اقدامات ناقض حقوق اساسی و شهروندی متهم، ضمانت اجراهای انتظامی ناظر بر محدودیت ها و محرومیت های شغلی مقامات رسیدگی کننده، ضمانت اجراهای کیفری نسبت به اقدامات و تصمیمات غیرقانونی و ناقض حقوق دفاعی و شهروندی متهم، و مسئولیت مدنی برای جبران خسارات وارده بر متهم بر اثر اقدامات ناقض این حقوق. در این مقاله در عنوان های جداگانه این موارد دسته بندی شده و مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: متهم، حقوق شهروندی، تحقیقات مقدماتی، حق دفاع، ضمانت اجرا
  • محمد زرنگ، هادی مرسی* صفحات 173-200

    تحصیل غیرمجاز داده ‏های رایانه ای نظامی موجب می‏شود تا تحصیل کنندگان با استفاده از آن‏ها برای حمله سایبری به زیرساخت‏ های نظامی استفاده کنند که در عمل ممکن است به تخریب سامانه‏ های رایانه ای حیاتی نظامی ازقبیل سامانه ‏های آفندی و پدافندی بینجامد. قانون‏گذار در بند (الف) ماده 731 قانون مجازات اسلامی صرفا تحصیل داده ‏های سری را به ‏طور عام پیش‏بینی کرده است و  در ماده 131 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح نسبت به عنوان مجرمانه «تحصیل غیرمجاز داده‏ های رایانه ای» صراحتی وجود ندارد. اهمیت و حساسیت داده ‏های رایانه ای نظامی اقتضا دارد که تدابیر متناسب با آن‏ها چه در حوزه جرم‏انگاری و چه کیفرگزینی مقرر شود. در این پژوهش به این امر که سیاست کیفری ایران در قبال تحصیل غیرمجاز داده ‏های رایانه ای نظامی به چه نحو است و اینکه آیا در این راستا خلا و نارسایی قابل توجهی وجود دارد یا با وجود قوانین دیگر، چنین نقص یا خلایی منتفی خواهد شد، پرداخته می‏شود. پژوهش حاضر ضمن بررسی مواد مربوطه در قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح و قانون جرائم رایانه ای به روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ‏ای نتیجه گیری می‏کند که سیاست کیفری ایران در قبال تحصیل غیرمجاز داده ‏های رایانه ای نظامی اعم از طبقه ‏بندی شده و فاقد طبقه ‏بندی از سوی اشخاص نظامی و غیرنظامی از اصل بازدارندگی و اصل تناسب جرم و مجازات برخوردار نیستند که در این خصوص نیازمند اصلاح است و خلاهای تقنینی وجود دارد که مستلزم پیش‏بینی تدابیری متناسب با اهمیت داده ‏های رایانه ای نظامی است که در این راستا پیشنهاداتی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست کیفری، فضای سایبر، جرم نظامی، تحصیل غیرمجاز داده رایانه ‏ای، جاسوسی رایانه ‏ای
|
  • Fateme Ebrahimi, Alireza Arashpour *, Mohammadsadegh Ahmadi Pages 1-26

    The principle of prevention as a golden rule in environmental law and its observance brings many benefits in terms of ecological and economic aspects, because the occurrence of environmental damage in many cases is irreparable, and in case it is compensable, it requires spending a long time and money. based on this, the author, using the descriptive-analytical method and using library resources, seeks to find an answer to the question that basically, what is the position of the principle of prevention in Iran's environmental regulations and whether according to Current environmental regulations in Iran, can the existing laws be used in order to apply the principle of prevention? It seems that the application and implementation of the principle of prevention through the establishment of some prohibitions and restrictions and the establishment of requirements such as compliance with environmental standards, evaluation of environmental effects, obtaining permits and also predicting tariffs are appropriate legal mechanisms that are in the laws The interior of countries, including Iran, is considered to prevent environmental damage.In addition to this, legislators should pay more attention to the benefits derived from this principle in order to properly implement it to other environmental principles, such as: the precautionary principle, the procedure for evaluating environmental effects, and the polluter-pays principle. to provide a suitable guarantee for the implementation of the principle of prevention. Therefore, by delving into Iran's environmental laws, we can find mechanisms that directly and indirectly indicate the emergence and formation of the principle of prevention in Iran's environmental regulations.

    Keywords: Principle of Prevention, Principle of Precaution, Principle of Assessment of Environmental Effects, Iran's Environmental Law, environmental damages
  • Abbas Ashya, Ali Hajikhani *, Seyed Alireza Hosseini Pages 27-46

    One of the problems of the letters of endowment which have not been drawn up thoroughly is the conflict arising from the intention of the endower in respect of selling the subject of endowed property while it is endowed. In the case investigated here, the endower endows some plots of his properties at the beginning of the letter of endowment, and in the ensuing content of the letter he expresses his intention of the endowment as having some of the mentioned plots sold and a hospital be constructed within the remaining parts with the acquired money. On the one hand, it is impossible to sell the endowed plots according to the jurisprudence and regulations, and on the other side, if there is a will to fulfill the intention of the endower, the laws are to be disregarded and the plots must be sold in order to perform the intention of the endower. This article is going to contrast and analyze the conflict arisen from this case with an explanatory and analytical method from the vantage point of law and jurisprudence, and to suggest the necessary solutions for the resolution of the conflict. One of the suggested outcomes of the research is to invest other endowed properties of the endower or other people in this endowed property and solve the problem through bringing capital from an endowed property to another one and through their conglomeration of interests. Also, making inquiry from the esteemed Marja's and drawing upon the concept of endowing the interests accrued to the property could be other solutions for this case..

    Keywords: The Letter of Endowment, Jurisprudential, Legal Pitfalls, Sale of Letter of Endowment, Endower Intention, Plots of Properties
  • Ehsan Elyasi Zavareh, Aa Aaaa, Mahmood Ashrafy * Pages 37-76
    Evolutions of Iran's criminal system in relation to the deprivation of freedom of financial convicts has been caused by the country's legislative system focusing on jurisprudential institutions such as essar and malate; But these developments in the English penal system are rooted in the increase in the scope of imprisonment and the development of the prison system in England in the 18th century. A comparative study in the field of deprivation of liberty due to financial convictions in two different criminal systems such as Iran and Englan identifies the weaknesses and strengths, approaches, advances and flexibility of the criminal justice system in each country in the same issue. Therefore, while analyzing the evolution and development of the regulations resulting in the deprivation of liberty of financial convicts in Iran and England, it is possible to reach the important point that in the global developments of law in recent years, what facilities are used as alternatives to deprivation of liberty for financial convicts in criminal policy of Iran and England are defined. Regarding the payment of the debt to the private claimant, Iran's criminal policy does not have an independent tool at its disposal, and it is inevitable to refer to the generality of the rules of forfeiture. However, in English law after the 19th century, a mechanism has been recognized in which the debtor, during the deprivation of freedom, engages in activities for several months, outside of prison, in order to serve the creditor and pay the debt.
    Keywords: Deprivation of Liberty, Preventive Detention, Financial Conviction, debt
  • Mahmood Popal, Abdolreza Javan Jafari *, Aaaa Aaa, Seyed Mehdi Seydzadeh Pages 77-104

    Crime prevention is the first step towards achieving criminal justice. combat against crime will be possible through both situational and social prevention, and often situational prevention is more successful due to its speed in result. Situational prevention are measures that reduces opportunities and increases the risk of crime by creating a systematic and permanent change in the environment. Today, the most important criminal economic cases in Afghanistan are related to crimes which committed through banks. This has increased the necessity of situational prevention of banking crimes. The present study tries to explain the prevention of banking crimes according to Clark's four techniques, and through this, offers solutions to reduce the opportunities and increase the risks of committing banking crimes. In the first technique (increasing effort to commit a crime), can be achieved by tightening the target of crimes such as transparency and the establishment of national banking systems and control of crime facilitators such as periodic relocation Banking staff and strengthening e-banking prevented banking crimes. In the second technique (increasing the risks of crime), it is possible to prevent banking crimes by creating a comprehensive supervisory system, monitoring and identifying bank employees and appointing a manager to combat banking crimes. In the third technique (reduction of benefits and proceeds from crime), can reduce the attractiveness of crime and deprive of interest, and in the fourth technique (elimination of excuses) through legislation, awareness and facilitate the implementation of laws prevent from banking crimes.

    Keywords: Situational Prevention, banking crimes, Money Laundering, Embezzle, Bank Managers, Electronic Banking, Banking System of Afghanistan
  • Sajjad Amirbandehee, Hasan Rahpeik * Pages 105-126
    Self-help sales take as a guarantee of Breach of Contract without going to court. This institution based on the legal functionalism of and the psychological view to law of contract, so that by reducing the cost and time of compensating the victim and monitoring based on exchange, apply effective enforcement. If the self-help institution is accepted, we can consider it among the authorities and not the functions of the actor, unless in the cases that explicitly foreseen by the legislator. This article is an effort with the aim of removing the ambiguity of the nature of self-help sales, examining the scope and functions of its use in contractual relations and finally determining the position of this subject in Iran's legal system. The result was that according to the existing regulations and the basis of self-help sales, and with the rejection of the opinion that supports the application of the self-help system in all cases, this entitycan be applied only in movable property and specified cases and cases that have been agreed upon. In iranian law, the closest subject to selling self-help is the theory of representation. One of the most important functions of the self-help subject is harm reduction and economic analysis of rights.  The results of the mentioned studies and researches in Iran's legal system have been examined and analyzed and it has been shown that due to the existence of the aforementioned benefits and the acceptance of this subject in the case law, the legislator should formulate regulations in order to determine its territory and position.
    Keywords: Breach of contract, Compensation, Self-help Sale, retribution, Bail
  • Abdoljabbar Zargoushnasab *, Hamzeh Nazarpour, Nadia Nazarpour Samsami Pages 127-150

    Dealing with lawsuits and its stages is the most important and sensetive work of the judiciary, which is finally done by the courts issuing a verdict.From the very beginning of the lawsuit, the judiciary charges a fee for issuing decisions issued by the courts, which is known as "cost of proceedings", and in all procedures and its various stages, special attention is paid to them by placing strong enforcement guarantees.As can be seen from this title, the court needs to receive this fee in order to issue a verdict.In other words, until this fee is paid by the claimant, the case will not enter the trial process. In Islamic law, there has been a difference of opinion about the legitimacy of charging legal fees, and a group considered it absolutely permissible, and some considered it absolutely not permissible, and a group proposed separate rulings with a detailed plan on the issue. In this article, which is organized in a descriptive-analytical way, while carefully examining the evidence of all viewpoints surrounding this issue, by obtaining the SAHIHE Hadith from "Ammar bin Marwan", the illegitimacy of the legal fees based on it was proven.

    Keywords: Cost of Proceedings, SAHIHE Hadith of Ammar Bin Marwan, Reward for Adjudication, Civil Procedure, Criminal Procedure
  • Nariman Fakheri * Pages 151-174
    The prosecutor's office according to the criteria of the" investigative procedure" In which preliminary research is secret and written and non-profit, Is responsible for gathering the evidence of the crime and completing the case and defending the interests of society. In addition, the prosecutor's office as a party to the public lawsuit, also has duties in relation to the observance of the fundamental rights and citizenship rights of the plaintiff and the accused and witnesses and  informed persons. The necessity of respecting the fundamental and citizenship rights of the accused requires determining the enforcement guarantee to prevent their violation. Something that has not been considered in the background of citizenship rights researchs. The main question is what guarantees are provided for the observance of the fundamental and citizenship rights of the accused, based on human rights standards in the constitutional and ordinary laws? This issue has been studied by descriptive theoretical and legal analysis in this article, and four types of sanctions have been identified for it. Sanctions provided in the Iranian judicial system for the protection and observance of the fundamental and citizenship rights of the accused by the judicial authorities and judicial officers are as follows: invalidity of decisions and actions that violate the fundamental and citizenship rights of the accused, the disciplinary actions supervising the restrictions and professional deprivations of the investigating authorities, Punishment for illegal actions and decisions that violate the defence and citizenship rights of the accused and civil liability for compensation to the accused, which are categorized and examined in separate headings in this article.
    Keywords: Defendant, citizenship rights, Preliminary Investigation, Right to Defense, sanction
  • Mohammad Zerang, Aaa Aaaa * Pages 173-200

    Unauthorized acquisition of military computer data causes acquisitive to use them for cyberattacks on military infrastructures, which in practice may destroy vital military systems such as offensive systems. And the defense will come. The legislator in paragraph (a) of Article 731 of the Islamic Penal Code has only provided for the acquisition of secret data in general, and there is no explicity about criminal title "unauthorized acquisition of computer data" in Article 131 of the Criminal Code of the Armed Forces. The importance and sensitivity of military computer data requires appropriate measures to be established both in the field of criminalization and punishment. In this research, how is Iran's criminal policy regarding the unauthorized acquisition of military computer data and whether there is a significant gap and deficiency in this regard or if there are other laws, such a defect or gap will be ruled out. It will be paid. The present study, while examining the relevant articles in the Criminal Law of the Armed Forces and the Law of Computer Crimes, using a descriptive-analytical method and based on library sources, concludes that Iran's criminal policy regarding the unauthorized acquisition of military computer data Both classified and unclassified by military and civilian persons, they did not enjoy the principle of deterrence and the principle of proportionality of crime and punishment, in this regard, there is a need for amendment and legal gaps that require the provision of measures that are appropriate to the importance of the data. There are military computers that have been presented in this direction.

    Keywords: Criminal Policy, Cyber Space, Military Crime, Unauthorized Acquisition of Computer Data, Computer Espionage